Forskningens døgn. Faglitterære fortællinger – en populær hybrid

Mød forsker Rune Eriksson fra IVA.

Foredrag torsdag den 24. april kl. 13 (fri entré)

Faglitterære fortællinger – en populær hybrid

Forskningens Døgn 2014

Den traditionelle skillelinje mellem faglitteratur og skønlitteratur bliver i disse år kraftigt udfordret. På den ene side, indeholder nogle romaner store mængder fakta og er meget lidt eller måske slet ikke fiktive. På den anden side, iscenesættes faglige emner stadigt oftere som fortællinger og besidder også på anden vis kvaliteter, som ellers primært forbindes med skønlitteratur. Det er titler som fx Øvig Knudsens Blekingegadebanden, Buk-Swientys bøger om 1864 og Lund Madsens Dr. Zukaroffs testamente, og det er denne moderne litteraturtype, som her er i fokus.

I forbindelse med foredraget på Rungstedlund vil Rune Eriksson også komme ind på Karen Blixens Den afrikanske farm og Tom Buk-Swientys seneste bog Kaptajn Dinesen. Ild og blod. og perspektivere dem etisk og historisk fagligt i i forhold til disse problematikker.

Hvad er det præcis forfatterne gør, hvad tilbyder de faglitterære fortællinger læserne, og hvorfor bliver bøgerne ofte bestsellere? Er blandingen af skønlitterære og faglitterære elementer bekymrende? Eller måske snarere noget, der kan give anledning til optimisme på bogens og litteraturens vegne?

Foredraget giver nogle svar og lægger op til debat.

Mød lektor, ph.d., mag.art. Rune Eriksson fra IVA (Det Informationsvidenskabelige Akademi) på Forskningens Døgn.

Café Karen Blixen åbner kl. 12, hvor det er muligt at nyde en let frokost. Efter foredraget kan museet opleves mod entré (60 kr.).

Karen-Lise Mynster læser Blixen – søndag den 27. april kl. 15 (udsolgt)

_MG_0121

Udgivet i Events | Kommentarer slået fra

SOMMERKURSUS

Sommerkursus med temaet Karen Blixen og 1. Verdenskrig – Afrika og Europa. Den 1.-3. juli 2014 fra kl. 10-15. Billetter 1250 kr. inkl. frokost, kaffe og kage kan købes gennem www.billetto.dk

Thomas Dinesen 1. Verdenskrig

Foredragsholdere vil bl.a. være mag.art. Marianne Wirenfeldt Asmussen, professor Holger Bernt Hansen, Karen Blixens nevø og medlem af Rungstedlundfondens bestyrelse Tore Dinesen og mag.art. Frantz Leander Hansen.

Foto af Thomas Dinesen, der deltog i 1. Verdenskrig.

”Mon I har set i Aviserne, at vi er i Krig? Det skulde være mærkeligt, om det efter al den Angst og Skræk, vi har gaaet i for alle hjemme, skulde blive os, som fik Krig at se, og I kunde bevare Fred hjemme. Jeg ved jo ikke, om I har faaet mine forrige Breve og overhovedet ved, at Bror og de andre Swedes gik ud som Volunteeres, de har dannet et Morter og Automobil ”korps” for at bringe Nyheder fra Grænsen til Kijabe, – næsten alle Settlers er gaaet med, og da dette Korps faar stor Anerkendelse og Ros fra Headquarter i Nairobi (Bror staar jo for det)”
Karen Blixen i brev til moderen Ingeborg Dinesen, dateret Webbs Store, 23. 9.[1914]

Karen Blixen kommer til Afrika ved årsskiftet 1913/ 1914, kort tid før 1. Verdenskrig bryder ud. 100 året for 1. Verdenskrig markeres i år verden over, og selvom denne krig ikke umiddelbart er en del af danskernes selvforståelse, har den været med til at føre os ind i fremtiden og gjort os til en del af en større europæisk fortælling. Karen Blixen Museet sætter gennem tre inspirerende dage fokus på dette tema.

Læs mere om programmet Sommerkursus 2014

Udgivet i Events | En kommentar

SÆRUDSTILLING DIN TANNE – NYE BREVE FRA AFRIKA

dintanne_logo

For 100 år siden rejste Karen Blixen ud på sit livs rejse til Afrika. Derfor og i anledningen af en ny udgivelse af Blixens breve fra Afrika, hvoraf halvdelen af materialet ikke tidligere er udgivet, vises særudstillingen Din Tanne – nye breve fra Afrika. Udstillingen består af et udvalg af Karen Blixens originale breve men også nyligt fundne breve til Karen Blixen fra blandt andre Denys Finch Hatton og Bror Blixen. Endvidere vises en række ikke tidligere viste objekter som f.eks. Karen Blixens originale rejsekuffert. Derudover rejsekufferter udlånt fra Hermès i Paris, der kunne være bestilt til Karen Blixen i 1930.

De nye breve giver et mindre mondænt billede af Afrika-tiden præget af hårdt arbejde men også stor kærlighed til Afrika og viser, hvordan konturen af et kommende forfatterskab tager form. “Jeg tror, man må opleve noget, førend man kan samle sin personlighed i nogen slags Kunst.” Sådan skriver Karen Blixen til sin moder Ingeborg Dinesen i 1917. Selvom Karen Blixen allerede som ung skriver og får publiceret digte og fortællinger i væsentlige tidsskrifter, så er tiden i Afrika, det stof, hun for alvor skaber sine historier ud af. Brevene bliver samtidig det laboratorium, hvori hun kunne øve sig og eksperimentere.

Det koster alm. museum entré. Udstillingen er forlænget til søndag den 15. december.

dintanne_pressefoto

Udstillingen er støttet af følgende fonde og samarbejdspartnere

dintanne_kredit-linje

PRESSEN SKREV

Udstillingen er anmeldt med fire stjerner af Eva Pohl i “Blixens energi og livets magi” i Berlingske Tidende (den 22.7.2013). I Politiken har Søren Vinterberg anmeldt udstillingen (den 24. 2.2013) med fire hjerter i artiklen “Jeg er begyndt at skrive en bog”. Her skriver han “Tilsammen med en ny film om vejen til nutidens Karen House i udkanten af Nairobi slår materialet dermed bro over en afstand på hundrede år og viser, at selv læsestof ved enkle moderne udstillingsgreb kan formidle et andet nærvær, end tryksagerne kan.”

Fotos  af udstillingen, fotograf Kurt Rodahl Hoppe

_MG_4076

_MG_4105

_MG_4053

_MG_4119

Udstillingsarkitekt: Mads Kjædegaard. Grafisk design Mette Secher. Udstillingen er kurateret af Anne Sofie Tiedemann Dal. Endvidere fra Karen Blixen Museet: Catherine Lefebvre og Anders Juhl.

 

zp8497586rq
Udgivet i Events | En kommentar

Tidligere afholdte arrangementer

LIVET ER IKKE DET VÆRSTE MAN HAR

SAMTALE MED BENNY ANDERSEN & POVL DISSING

MODERATOR HELLE SOLVANG FRA DANMARKS RADIO.

Benny Andersen og Dissing.png

Tirsdag den 28. januar kl. 19:30 kan man på Karen Blixen Museet opleve en levende samtale med medlem af Det Danske Akademi forfatter og musiker Benny Andersen og sanger Povl Dissing, der vil tale om deres mangeårige musikalske samarbejde. De vil bl.a. komme ind på, hvordan de mødtes, og hvordan de sammen har skabt den litterære figur Svante, som de har levet med siden. Undervejs i samtalen vil de to folkekære kunstnere give eksempler på det musikalske samarbejde.

Helle Solvang1

Publikum vil blive inddraget ved vært Helle Solvang fra Danmarks Radio P1. Arrangementet er støttet af Statens Kunstråd, som takkes.

credit gælder jan 13

Billetter 100 kr. plus gebyr på http://billetto.dk/en-aften-med-benny-andersen-og-povl-dissing - ALLE BILLETTER ER UDSOLGT

Caféen har denne dag åbent inden arrangementet fra kl. 16-19:30 og byder bla. på kyllingesuppe. Bord kan bestilles på info@cafekarenblixen.dk

Rungstedlundprisen tildeles Marianne Juhl og Marianne W. Asmussen

Marianne Juhl og Marianne Wirenfeldt Asmussen har som redaktører af det store brevværk ”Karen Blixen i Afrika. En brevsamling 1914-31” ydet en betydelig indsats for den grundforskning, som i dag giver os yderligere og vægtigere indsigt i Karen Blixens år i Afrika.
Brevværket, der udkom i 2013, indeholder en helt ny tilgang til den store sum af breve, som Karen Blixen skrev og modtog under de umådeligt vigtige 17 år under Afrikas himmel.
Derudover giver brevudgaven os et nyt billede af den Karen Blixen, som finder meningen med sit liv i Afrika. Afrika-tiden er i højeste grad præget af det hårde, vedvarende arbejde med kaffefarmen. Blixen går ind i arbejdet, tror på farmen og investerer sin eksistens i dette arbejde.

Marianne Juhl foto Morten JuhlMarianneWirenfeldt, foto Kurt Rodahl Hoppe

Foto af Marianne Juhl (tv) af fotograf Morten Juhl og foto Marianne W. Asmussen (th) af fotograf Kurt R. Hoppe.
Marianne Juhl er litteraturhistoriker, og har op gennem de seneste årtier skrevet om blandt andre Karen Blixen. Marianne Juhl er udover at være en meget aktiv forfatter, foredragsholder og litteraturanmelder generelt engageret i den gode formidling af dansk litteratur fra det 20. århundrede.
Marianne Wirenfeldt Asmussen er kunsthistoriker og var fra 1990 med til at sætte fornyet fokus på Blixen gennem åbningen af Karen Blixen Museet i 1991, hvor hun var direktør indtil 2009. Marianne Wirenfeldt Asmussen har derudover virket som litterær eksekutor for Rungstedlundfonden i en årrække, og er aktiv som rejseleder i Kenya.

”Hvis Du nogensinde kommer herud, hvad der var den største Glæde, jeg kunde tænke mig i Verden, vil Du ogsaa nok komme til at synes om det, og til at forstaa, at jeg paa en Maade her er blevet til det, som var Meningen med mig, og vistnok til mere, end I hjemme tror.” Karen Blixen i brev til moderen Ingeborg Dinesen. Dateret Ngong 23. januar 1922.

Hendes Majestæt Dronningen, som er protektor for Karen Blixen Museet, vil være til stede ved prisuddelingen.

Prisen, som er på 50.000 kr., er stillet til rådighed af Hørsholm Kommune og uddeles 10. april 2014 på Rungstedlund – så tæt som muligt på Karen Blixens fødselsdag den 17. april.

Niels Barfoed fortæller i samtale med museumsdirektør Catherine Lefebvre om sin nye bog Benedicte. Fredag den 21. marts kl. 19:30. (udsolgt) samt den 28. marts kl. 19:30 (AFLYST pga. sygdom – arrangementet vil snarest muligt blive gentaget) Billetter gennem Politiken Plus.

http://plus.politiken.dk/ARRANGEMENTER/Alle_arrangementer/Benedicte__ved_Niels_Barfoed(26201).aspx

Benedicte

Oplæsning af udvalgte nye breve fra Karen Blixen i Afrika ved sidste års modtager af Rungstedlundprisen skuespiller Karen-Lise Mynster. Søndag den 27. april kl. 15. Billetter gennem Politiken Plus.

 

FRI ENTRE. Karen Blixen Museet slår i weekenden den 1.-2. marts dørene op til en weekend med gratis entré for kommunens borgere og alle andre. Anledningen er en tak fra museets side til Hørsholm Kommune for det gode samarbejde. Samtidig vil museet minde om, at museets store grønne park, som er en fredfyldt oase og fuglereservat, altid – døgnet rundt – har åbent, ligesom der ikke skal betales entré for at besøge museets café og museumsbutik.

Karen Blixen er sammen med H.C. Andersen og Søren Kierkegaard en af Danmarks største internationale forfattere, og flere af Karen Blixens bøger er blevet til film f.eks. Mit Afrika og Babettes gæstebud, som begge er Oscarpræmierede. Karen Blixen museet består af Karen Blixens hjem, skiftende udstillinger og arrangementer, en dokumentarudstilling, film og galleri. I weekenden den 1.-2. marts er museet åbent fra kl. 11-16.

LIVET ER IKKE DET VÆRSTE MAN HAR

SAMTALE MED BENNY ANDERSEN & POVL DISSING

MODERATOR HELLE SOLVANG FRA DANMARKS RADIO.

Benny Andersen og Dissing.png

Tirsdag den 28. januar kl. 19:30 kan man på Karen Blixen Museet opleve en levende samtale med medlem af Det Danske Akademi forfatter og musiker Benny Andersen og sanger Povl Dissing, der vil tale om deres mangeårige musikalske samarbejde. De vil bl.a. komme ind på, hvordan de mødtes, og hvordan de sammen har skabt den litterære figur Svante, som de har levet med siden. Undervejs i samtalen vil de to folkekære kunstnere give eksempler på det musikalske samarbejde.

Helle Solvang1

Publikum vil blive inddraget ved vært Helle Solvang fra Danmarks Radio P1. Arrangementet er støttet af Statens Kunstråd, som takkes.

credit gælder jan 13

Billetter 100 kr. plus gebyr på http://billetto.dk/en-aften-med-benny-andersen-og-povl-dissing – ALLE BILLETTER ER UDSOLGT

Caféen har denne dag åbent inden arrangementet fra kl. 16-19:30 og byder bla. på kyllingesuppe. Bord kan bestilles på info@cafekarenblixen.dk

NY FORMAND PÅ RUNGSTEDLUND

Efter 45 år som formand for Rungstedlundfonden har Tore Dinesen ønsket at overgå til at være menigt medlem af bestyrelsen; ny formand er professor Jørn Lund. Dette markeres på Rungstedlund torsdag den 16. januar, hvor Jørn Lund på Karen Blixen Museet holder foredrag om ”Karen Blixen og Sproget”.

Jørn Lund

Jørn Lund ser frem til at arbejde for den fond, som Karen Blixen i 1958 lod stifte, og som varetager den litterære arv efter forfatteren samt driver Karen Blixen Museet på Rungstedlund. ”Dog tør jeg ikke love, at jeg kommer til at sidde lige så længe som min forgænger” udtaler Jørn Lund, der har lang erfaring som bestyrelsesmedlem og formand for udvalg vedr. sprog, kultur og uddannelse. ”Karen Blixen er en forfatter og personlighed, man aldrig bliver færdig med. Hun er en stadig inspirationskilde for forfattere og andre kunstnere over store dele af kloden.” Museumsdirektør Catherine Lefebvre ser frem til samarbejdet.

Professor Jørn Lund: Foredrag om Karen Blixens sprog. Torsdag den 16. januar kl. 16.

Der er desværre ikke flere ledige pladser

I decembermåned kan man opleve Karen Blixens julepyntede stuer med det enkle juletræ, Rosendahls juleudstilling med masser af inspiration til det julepyntede bord samt købe julegaver i museumsbutikken med bl.a. unika kunsthåndværk, gode bøger og pyntegrønt.

SER vinterbilledeFoto Steen Eiler Rasmussen

Nyd en god julefrokost, weekendbrunch eller blot en god kop kaffe i caféen.

I samarbejde med Politiken Plus fejrer Karen Blixen Museet 100 ÅR FOR BLIXEN I AFRIKA – Mandag den 2. dec kl. 16-19 (foredrag kl. 19)

ET BEGRÆNSET ANTAL BILLETTER KAN KØBES I DØREN I AFTEN FRA KL 16.

Rettelse: Ved en beklagelig fejl er et ekstra arrangement annonceret i Politiken dags dato til den 4. dec – vi beklager fejlen – arrangementet finder kun sted i dag den 2. dec!

dintanne_pressefoto

For 100 år siden – den 2. december 1913 – forlader Karen Blixen Danmark for at begive sig ud på sit livs rejse til daværende Britisk Østafrika, nu Kenya.

Med sig i bagagen havde den unge Tanne, som hun blev kaldt, udover eventyrlyst og drømme medtaget sølvbestik, krystalglas, et bibliotek og hunden Dusk. Hunden var en bryllupsgave, som hun skulle have, når hun ved ankomsten skulle giftes med sin forlovede baron Bror von Blixen Finecke, der var taget i forvejen for at købe en farm. For Karen Blixen kom de 17 år hun boede i Afrika i høj grad til at forme hende som menneske og forfatter.

På Karen Blixen Museet markeres 100 året for Blixens afrejse med udstillingen ”Din Tanne – nye breve fra Afrika”.

Udstillingen bygger på den nye brevudgivelse (Karen Blixen i Afrika) som udkom dette forår, og hvor halvdelen af materialet er nyt. Et udvalg af disse breve kan bl.a. ses i brevudstillingen herunder et fra Denys Finch Hatton og et fra Bror Blixen, som blev fundet sidste år.

På selve afrejsedagen den 2. december vil museet tilbyde et eksklusivt arrangement for Politikens læsere, hvor forfatter og journalist Marianne Juhl, der sammen med Marianne Wirenfeldt Asmussen står bag udgivelsen af Karen Blixens samlede breve (Karen Blixen i afrika), kl. 17 og igen kl. 19 holder et foredrag om Karen Blixen.

Desuden vil museet være åbent fra kl. 16-19 med mulighed for at se Karen Blixens hjem og særudstillingen. Museet byder tillige på et glas skum, som Blixen kaldte champagne/mousserende vin.

DATO Mandag 2. december kl. 16-19 (Foredrag kl. 17 – UDSOLGT) Mandag 2. december kl. 16-19 (Foredrag kl. 19)

PRIS Pluspris 100 kr. + gebyr 10 kr. Alm. pris 140 kr. + gebyr 10 kr.

Pluspris er for alle med et Politiken Pluskort

Billetter kan købes på Politiken Plus: https://politikenbillet.www2.dk/index.php?searchstring=blixen&x=0&y=0&cat=

Eller: KONTAKT PolitikenBillet Mandag-fredag 9-16 Tlf. 70 15 85 15

Køb også billet i Forhallen på Rådhuspladsen Man-Fredag 8.30-18 Lørdag 10-14 Husk evt. Pluskort

Yderligere kan et begrænset antal billetter i dag købes ved indgangen!

ERINDRING OG AUTOFIKTION

Forfatter.Foto Morten Juhl, 2012

Samtale mellem Jens Smærup Sørensen og Nils Gunder Hansen

Arrangementet finder sted den 13. november kl. 19:30. Billetter 60 kr. på http://billetto.dk/forfattertalkmedsmaerupsoerensennilsgunderhansenpaablixenmuseet

Samtale med forfatter og medlem af Det Danske Akademi Jens Smærup Sørensen og professor Nils Gunder Hansen. De to forfattere vil diskutere forholdet mellem fiktion/digtning på den ene side og erindring/autofiktion på den anden side. Begge forfattere beskæftiger sig med erindring og autofiktion, og vil fra hver sin side belyse disse dybe aspekter af deres litterære værk. De vil også komme ind på, hvordan man egentlig skriver om en tid og en kultur, der ikke findes mere. Hvordan gør man det selv, praktisk og teknisk? Kalder landbokulturen på nogle særlige litterære greb? Og hvordan skriver man om nutiden? Sætter det nogle andre betingelser? Disse og andre centrale spørgsmål, som rammer ned i begge forfatteres produktion, vil blive vendt. Denne forfatteraften er planlagt uden moderator.

Jens Smærup Sørensen, f. 1946. Har udgivet en lang række romaner, noveller og skuespil ligesom han er en skarp samfundsdebattør. Jens Smærup Sørensen er cand.phil. i Dansk og har vundet en række litteraturpriser bl.a. Kritikerprisen (1989), Det Danske Akademis Store Pris (1990), De Gyldne Laurbær (2007) samt DR Romanprisen (2008).

Nils Gunder Hansen, f. 1956. Professor i litteratur og kultur ved Syddansk Universitet. Anmelder og klummeskriver ved Kristeligt Dagblad. Formand for det litterære tremandsudvalg i Statens Kunstfond 2008-2010. Har skrevet en serie bøger, bl.a. “En afgrund af tillid. Guide til Løgstrups univers” (1998) og “Tage Skou-Hansen. Et forfatterskabsportræt” (2004).

FOREDRAG OG RECEPTION: TO NYE BLIXEN UDGIVELSER

ONSDAG den 20. oktober kl. 15-17:30Tom Buk-SwientyFoto Morten Holtum, 2010.

På Karen Blixen Museet fejres den 30. oktober udgivelsen af to nye Blixenrelaterede bøger med spændende foredrag, samtaler og reception.

Romanen Karen Blixen ikke ville vedkende sig Karen Blixens Gengældelsens Veje udkommer i november i en ny tekstkritisk udgave. Det er den fjerde i rækken af kommenterede Blixenudgivelser, som Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL) udgiver for Gyldendal. DSLs direktør Lasse Horne Kjældgaard og forsker Benedikte Fogh Rostbøll, der har skrevet efterskriften, vil fortælle om denne udgivelse.

Gengældelsens Veje er Karen Blixens eneste roman. Den blev skrevet under pseudonymet Pierre Andrézel. Længe ville Karen Blixen ikke vedkende sig, at hun havde skrevet den. Romanen begynder som en idyllisk skildring af engelsk herregårdsliv i midten af 1800 tallet men udvikler sig hurtigt til en gyserroman, der holder læseren hen i åndløs spænding. Gengældelsens Veje er trods fremragende litterære kvaliteter lidt overset i Blixenlitteraturen.

Mød Tom Buk-Swienty & Tore Dinesen

Kaptajn Dinesen. til web Mød forfatter og historiker Tom Buk-Swienty, der netop har udgivet bogen Kaptajn Dinesen. Ild og blod, der handler om Karen Blixens fader Wilhem Dinesens liv. Wilhelm Diensen var dansk officer, forfatter, eventyrer og politiker. Tom Buk-Swienty vil fortælle om biografien, som samtidig er en dramatisk rejse igennem væsentlige dele af det 19. århundredes europæiske historie. En del af præsentationen vil være en samtale med Karen Blixens nevø Tore Dinesen. Anmelderne skrev bl.a. om Kaptajn Dinesen. Ild og blod: Guided tour gennem sindsoprivende krigshandlinger ude og hjemme i slutningen af det 19. århundrede, begivenheder, der bindes løselig sammen af den nærmest allestedsnærværende Wilhelm Dinesen (…) man rives med hen over siderne. * * * * Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten

Bogsignering og et lille glas Arrangementet afrundes med en reception, hvor vi byder på en let forfriskning. Der vil også være mulighed for at købe og få signeret Tom Buk-Swientys biografi Kaptajn Dinesen. Ild og blod til en særpris denne dag på 299 kr.

Arrangementet finder sted onsdag den 30. oktober 2013 kl. 15 -17:30.

Et begrænset antal billetter a 110 kr. inkl. forfriskning kan købes på www.billetto.dk

Goldendays logo

Blixen - Gammelt pasfoto af
Goldendays Festival Philosophy Now! er i år i filosofiens tegn. På Karen Blixen Museet markeres dette med et foredrag ved Ivan Z. Sørensen. Forholdet mellem Søren Kierkegaard og Karen Blixen kan belyses ud fra hendes gemytlige dialog med ham, hendes lystige (mis)brug af ham i hendes fortællinger og i hendes direkte omtale af ham. I foredraget vil Ivan Z. Sørensen belyse de to forfattere med humoren som omdrejningspunkt – den livsanskuelse, Kierkegaard placerer som et grænseområde mellem det etiske og det religiøse. Fortællinger og filmatiseringer som Karen Blixens ”Babettes gæstebud” og ”Ehrengaard” vil blive inddraget, hvor Blixen i begge forholder sig til Kierkegaard.
Foredraget foregår på Karen Blixen Museet i Rungsted, søndag den 22. september kl. 15-16:30. Billetter 70 kr. på www.billetto.dk eller i døren.

Karen Blixen Museet blænder fredag den 16. august kl. 21 op for filmperlen ”Ehrengard.” Det foregår under under stjernehimlen på plænen bag museet.

Ehrengard

Filmen ”Ehrengard” fra 1982 er instrueret af Emidio Greco efter Karen Blixen fortælling, som første gang blev trykt i det amerikanske dameblad Ladie´s Home Journal i december 1962 – få måneder efter Blixens død. Hun havde oprindeligt foreslået titlen “Forførerens Dagbog”, hvilket var ment som en ironisk kommentar til Søren Kierkegaards roman af samme navn. “Ehrengard” handler om forførelse, men med en meget overraskende pointe. Filmen vises på originalsproget Italiensk med danske undertekster og introduceres af Ivan Z. Sørensen. Emidio Grecio døde sidste år, vi takker hans søn, Alessandro Greco, for tilladelse til at vise filmen.
I år er arrangementet inspireret af Karen Blixens radiotale om Rungstedlund. Her bad Karen Blixen sine lyttere om hver at donere et lille beløb, hvilket betød, at Rungstedlund park og – fuglereservat kunne realiseres som et fælles gode for alle borgere. I stedet for at opkræve pris på open-air billetten, opfordrer Karen Blixen Museet alle gæster til at donere et beløb efter eget valg til Rungstedlund park og fuglereservat ved indgangen til filmfremvisningen. Overskuddet vil blive anvendt til fuglereservatets drift. Vi ved, at denne begivenhed især er værdsat af borgere fra Rungsted og Hørsholm, som derfor bydes særligt hjertelig velkommen, men arrangementet er naturligvis åbent for alle.
350 billetter kan hentes og printes gratis hos www.billetto.dk Yderligere 150 billetter kan afhentes ml. kl. 10-17 torsdag den 15/8 og på dagen fredag dem 16/8. Max 2 billetter per person. Museet modtager desværre ikke reservationer af billetter, hverken telefonisk eller via e-mail.
Arrangementet er generøst støttet af Nordea Fonden som takkes.
logo.jpg

Sommerkursus:

INGEN ER KOMMET MERE BLODIG I ND I LITTERATUREN END JEG

Blixen ved skrivebord i Kenya

Den 25.-27. juni 2013 afholder museet sommerkursus omkring Blixens breve. Foredragsholdere vil være litterær eksekutor Marianne Wirenfeldt Asmussen, skuespiller og leder af Det Flydende Teater Pelle Nordhøj Kann, ledende redaktør Nicolas Reinecke, post.doc. Anders Thyrring Andersen samt lektor Jørgen Stormgaard. Kurset tager udgangspunkt i en kommende ny samlet udgivelse af Blixens breve fra Afrika, der udkommer til foråret. Halvdelen af disse breve har aldrig været publiceret. Der fokuseres også på Blixens øvrige breve, brevet som genre, stil hos andre brevskrivere, og der vil være lejlighed til at se en aktuel udstilling om Karen Blixens breve. Det koster 1250 kr. at deltage, som inkluderer frokost og kaffe og kage hver dag. Tilmelding på http://www.billetto.dk/da/events/sommerkursuspaakarenblixenmuseet

Program sommerkursus 2013 Blixens breve

ORDLANDSKABER

Forfattersamtale torsdag den 25. april kl. 19:30

Forfattersamtale torsdag den 25. april kl. 19:30. Lektor Dan Ringgard er moderator for en forfatter-talk med Josefine Klougart og Pia Tafdrup. Med udgangspunkt i forfatternes optagethed af ord og landskaber søger samtalen at indkredse, hvilken betydning stedbeskrivelser og opvækst har i forfatternes værk.

Billetter koster 75 kr. og kan købes på http://www.billetto.dk/da/events/forfatter-talk

Arrangementet er støttet af Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

credit gælder jan 13

Museets café har åben inden arrangementet fra kl. 18-19:30 og byder på varme hveder og let aftensmad.

True Stories of Restless Lands and Landless Creatures
Den amerikanske
ord- og billedkunstner Elizabeth McTernan, som i øjeblikket opholder sig i
Danmark for at arbejde og udstille, præsenterer torsdag den 27. juni kl. 15:30
essensen af sit studie af Blixen og Rungstedlund i form af en performance på
marken ved ”Lytteregen”. McTernans ophold er støttet af Statens Kunstråds DIVA ordning.McTernan
Foto: McTernan.

Her vil McTernan læse op af et skrift, som senere
publiceres, og som forholder sig til stedet, naturen, hele verden og som peger
på vigtige emner hos Blixen – og hos McTernan.
Alle er velkomne og der er
gratis adgang. Husk tæppe at sidde på og måske paraply. Performancen gennemføres
uanset vejret og er berammet til at vare ca. 30 minutter.
Vi mødes ved broen
i parken og går op til marken.

Mini-festival og udstilling (9. februar – 1. april 2013)

Ti kvindelige kunstnere kredser om Blixen og hvornår og hvordan vi skaber vores egen fortælling. Det er de færreste, der ved, at Karen Blixen faktisk først for alvor debuterede som forfatter, da hun var næsten halvtreds år. Nu – halvtreds år efter hendes død-, har så forskellige kvinder som DJ Katrine Ring, forfatter Janne Teller, billedkunstner Tina Marie Nielsen, retoriker Barbara Læssøe Stephensen og 5 andre kvinder, der hver repræsenterer det bedste inden for hver deres kunstneriske profession, sammen skabt minifestivalen ”Vejene omkring…” for at fokusere på pointerne i Blixens fortællinger og livshistorie. Fælles for kunstnerne er, at de selv netop er blevet eller har udsigt til de halvtreds år og tilhører en generation af kvinder og kunstnere, der altid har haft Karen Blixen i bagagen. På kryds og tværs har de udfordret hinanden og sig selv i deres kunstneriske udtryk, så man bl.a. kan opleve ved lydkunst af Katrine Ring, fotokunst af beklædningsdesigner Anne Damgaard, film af billedkunstneren Marianne Grønnow, teater med skuespillerne Mette Frank og Petrine Agge

Til festivalen hører også en unik bog skabt af Jeanne Betak med en helt ny novelle af Janne Teller, et genoptryk af Karen Blixens ”En Båltale” samt et værk fra hver af deltagerne, der kredser om temaer som rejsen, masken, identiteten og kunsten at skabe sin egen skæbne.

”I dag går vi rundt med en vrangforestilling om, at ens identitet, er noget man finder frem til som teenager, hvorefter man målrettet går efter at få kærlighed, karriere og krop på plads. For så at gøre status, når man er fyldt fyrre. Men Karen Blixen viste jo, at det også kan være ad omveje og sent i livet, at man finder frem til sin egentlige identitet. Først da hun var blevet skilt, kronisk syg, var gået konkurs, havde mistet sit livs kærlighed og opgivet at få børn og endda var flyttet hjem til sin mor! Først da, blev hun til den forfatter og store personlighed, vi kender. Det er en historie, jeg synes, vi har godt af at blive mindet om”, siger Barbara Læssøe Stephensen, som er initiativtager til projektet.

Deltagere i ”Vejene omkring” er skuespiller Petrine Agger, grafiker Jeanne Betak, beklædningsdesigner Anne Damgaard, skuespiller Mette Frank, billedkunstner Marianne Grønnow, billedhugger Tina Maria Nielsen, DJ Katrine Ring, retoriker Barbara Læssøe Stephensen, forfatter Janne Teller og smykkedesigner Carolina Vallejo.
Minifestival og udstilling er støttet af Kvindernes Bygningsfond, CKU og Statens Kunstråd.

TEATER

En dramatisering af Karen Blixens “Skibsdrengens fortælling” fra Vinter-eventyr ved skuespiller Petrine Agger og Mette Frank.

“Du har drukket med Sunniva nu”, sagde hun, “du har drukket lidt forstand ind, så at i fremtiden ikke alle dine tanker skal falde som regndråber i den salte sø.” (Skibsdrengens fortælling fra Karen Blixens Vinter-eventyr)

Gennem skibsdrengen Simon fortælles en gribende historie om modet og viljen til at elske. Det er en beskrivelse af næstekærlighedens sande væsen, en skæbnefortælling om, at det man giver ud, kommer tilbage til én, og ofte i en helt uventet form.” Oplev skuespillerne Mette Frank og Petrine Agger udfordre den traditionelle fortællermåde ved på en enkelt måde at bringe et helt nyt og troværdigt liv med ind i historierne. Karen Blixen borer med sit præcise sprog sig ind i læserens eget billedunivers og åbner op for et meget stort følelsesmæssigt rum, som i skuespillernes fortolkning rammer fortællingerne ind på en ny og uventet måde. Forestillingens scenografi er en oval kreds, som antyder et skibs form, hvor publikum har taget plads. Gennem Blixens sprog fremfører skuespillerne bestandigt vævende sig ind og ud af hinanden Blixens ordrette historie, som giver et meget ligefremt og oprindeligt udtryk.

mette_frank

Foto: til venstre skuespiller Mette Frank, til højre skuespiller Petrine Agger.

Petrine Agger, skuespiller fra Skuespillerskolen ved Odense Teater. Har medvirket i tv-serier som Borgen (erhvervsministeren), Sommer, Forbrydelsen, Krøniken og spillefilm som IRL, Se min kjole, Superbror, Fidibus, Cecilie, Forbrydelser, Små Ulykker og Pollefiktion. Herudover har PA medvirket i blandt andet The Clooney Brothers Bådteatret, Maryanne Holbæk Teater, Faust, Kannonhallen og en havde af de bærende roller i Reumert vinderen Klumpfisken, Faar 302.

Mette Frank, skuespiller fra Statens Teaterskole i København. Har blandt meget andet medvirket i TV-dokumentarene Store Danskere – Kaj Munk og Thycho Brahe, i TV-serierne Lykke og Klovn samt Simon Stahos film Magi i luften. Har desuden optrådt i det meste af Danmark, her kan bla. nævnes forestillingen Ordet 1 og 2 på Ålborg Teater, Dagens Helte, Nattens Ofre , samt Brd Karamazov, på Det kgl. Teater og Ulrike Meinhofs sang på Caféteatret.

Varighed 45 min. Stykket spilles på Karen Blixen Museet i Boganis-salen. Begrænset plads, max. 50 personer.

Forestilling næste gang den lørdag den 9. marts kl. 15. Billetter 60 kr. plus gebyr (som samtidig giver adgang til udstilling og museet) på www.billetto.dk

Enkelte billetter kan også købes i museumsbutikken.

PERFORMANCE ved DJ og journalist Katrine Ring, der vil spille et Karen Blixen mix lørdag den 9.3. kl. 14 (en time) i Café Karen Blixen. Fri entré.Susanne Fabricius skrev i sin anmeldelse i Weekendavisen:

“Katrine Ring står også for en performance, hvor hun har kombineret sin bearbejdning af Karen Blixens stemme med hendes yndlingsmusik, Schubert, Mozart, Grieg. Det er et fint møde mellem eksperiment og tradition.”

PERFORMANCE ved DJ Katrine Ring, der vil spille et Karen Blixen mix søndag den 10.2. kl. 15 (en time) i Cafée Karen Blixen. Fri entré.

 

 

Udgivet i Events | En kommentar

Åben forskningskonference

Åben forskningskonference i forbindelse med 50- året for Blixens død.
Arrangør: Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og Karen Blixen Museet, Rungstedlund

Fredag den 7. september afholdes konferencen på Karen Blixen Museet:
Samtlige forelæsninger i Boganissalen
Kl. 10.00-11.00: Bo Hakon Jørgensen, Syddansk Universitet: Karen Blixen: Diskurs og/eller stil?
Kl. 11.00-12.00: Ivan Z. Sørensen, Roskilde: Om Blixens humor
- med stadigt hensyn til Brandes og Kierkegaard
Kl. 13.00-13.20: Museumsdirektør Catherine Lefebvre: Dagen og stedet
Kl. 13.20-14.20: Sune de Souza Schmidt-Madsen, Lindhardt og Ringhof: Blixen og pantomimen
Kl. 14.20-15.20: Dag Heede, Syddansk Universitet: Karen Blixen og transteori
Kl. 15.20-16.20: Mads Bunch, Københavns Universitet: Køn, forførelse og modfortælling.
Blixen i lyset af Kierkegaard
16.20-17.20: Afsluttende paneldebat.

Læs mere om de øvrige dage i programmet

Konference-plakat

En kommentar

Pagten

Pagten på Rungstedlund

Caféen har fredag den 7. september ekstraordinært åben mellem 20-21:30.

Udgivet i Events | En kommentar

Blomsterinspiration

Karen Blixen Museets eminente blomsterdekoratør Helen Olsen inviterer indenfor i blomsterhaven og det gamle køkken og demonstrerer, hvordan man selv kan skabe smukke og anderledes buketter, som dem der dagligt ses i stuerne. Buketterne er skabt efter inspiration af Karen Blixens egne buketter, hvor vilde planter blander sig med kultiverede blomster. Helen Olsen er optaget af sæsonens blomster og grene og buketternes form og linjer, som også er vist i bogen Blomstersprog. Man kan tilmelde sig arrangementet torsdag den 23. august kl. 16 eller søndag den 26. august kl. 16. Billetter 175 kr. på www.billetto.dk (http://billetto.dk/en/events/blomsterinspiration samt http://billetto.dk/en/events/blomsterinspirationholdii) inkl. en let forfriskning. Bemærk max. 15 personer pr. hold.

En kommentar

Storskærm i parken

 

Fredag den 17. august kl. 21 blænder vi op for hele to Blixen film på museets plæne i samarbejde med DR. Det drejer sig om ”Ringen” og ”Sorg-agre,” der til næste år bliver udgivet på en DVD. Arrangementet er støttet af Nordea-fonden Danmark. Inden filmen vil Nordea uddele gratis vand og lidt sødt til forestillingens gæster (så længe lager haves). 

Arrangementet starter bl.a. med en kort præsentation af ”Sorg-agre” ved filminstruktør Morten Henriksen. Herefter vises den meget anmelderroste film “Sorg-agre,” der er instrueret af Morten Henriksen. I rollen som den smukke tante ses en ung Sofie Gråbøl. Fortællingen er bygget op over Blixens fortolkning og gendigtning af et gammelt sagn med samme titel, hvor moderen Ane Marie kæmper en hård kamp for at redde sin søns liv ved at forsøge at pløje en rugmark fra solopgang til solnedgang.

Kl. 22:21 vil der være en lille kaffepause, hvor caféen holder åben. Kl. 22:40 vises filmen  “Ringen”, som er instrueret af Kristoffer Nyholm. Filmen foregår i 1800 tallet og handler om det unge nygifte par Konrad og Lise. Alt ånder fred og idyl indtil Lises skæbnesvangre møde med en fåretyv.

Billetter til filmvisningen koster 110 kr. og kan købes på http://billetto.dk/en/events/storskaermpaaplaenen Billetter sælges også i museumsbutikken og ved døren på selve dagen.

Café Karen Blixen Café Karen Blixen holder denne aften åbent, hvor der kan købes buffet inden filmen og kaffe og kage i pausen. For bestilling af bord kontakt venligst caféen på tlf. 45 76 48 56 eller på info@cafekarenblixen.dk

Det er denne aften muligt at se Karen Blixens hjem frem til kl. 20:30. Vi åbner for adgang til plænen kl. 19. Arrangementet gennemføres uanset vejret. Husk at medbringe noget at sidde på.

Udgivet i Events | En kommentar

Land Art i parken

Fra medio juli kan man opleve Land Art i parken udført i malede fuglekasser i genbrugsmaterialer fra dette års Roskilde Festival skabt af billedkunstneren Thomas Dambo i samarbejde med festivalgæster. Materialerne er genbrugstræ malet i miljøvenlig maling i røde, blå, gule, grønne, violette og lyserøde farver. De 75 fuglekasser vil vise gæsterne vej fra Rungsted station og hen til Karen Blixen Museet gennem parken.

På foto ses fuglekasserne på dette års Roskilde festival. Foto Thomas Dambo. Læs mere om projektet på facebook.com/happycitybirds

Foto Thomas Dambo

En kommentar

Virtuelle fortællinger i parken

Denne sommer indbyder bænkene i Karen Blixen Museets smukke park og fuglereservat til at blive siddende endnu længere. Ved bænkene i parken kan man nemlig lytte til Karen Blixens egen karakteristiske stemme.
Hvis man er udstyret med en mobiltelefon, der kan scanne en QR kode – vil hver bænk give brudstykker af en samlet fortælling. Fortællingen stammer fra en radiotale med Karen Blixen fra 1958. Denne udsendelse var med til at sikre, at Rungstedlund blev fredet og vedligeholdt som fuglereservat. Man træder ind i et auditivt univers af fortid og fugleliv, af forelskelse i Øresund, af refleksioner om at være ”storyteller” og af sorg og tab – Karen Blixen mistede nemlig som barn sin højtelskede far. Forfatteren beretter endvidere på både oplysende og poetisk vis om Rungstedlunds firehundrede årige historie, om bebyggelsens beboere gennem tiderne, og ikke mindst nattergalen, der efter sit lange og seje træk fra Sydafrika, også skulle sikres et sted at være.
Blixens stemme akkompagneres af fotografier taget af hendes tidligere nabo, arkitekten Steen Eiler Rasmussen, hvis store kærlighed til Rungstedlund skinner tydeligt igennem på billederne. Fotografierne skildrer det naturreservat, som Blixens fugle i dag lever uforstyrret videre i, og emmer af magi.
At høre Karen Blixens stemme i parken er en oplevelse. Man hører et sprog og en diktion af en anden tid af en uforgængelig storyteller i et af Nordsjællands dejlige åndehuller. Historierne kan også høres på engelsk, dog ikke med Karen Blixens stemme.

QR kode

Scan og hør historien

Scan koden og lad fortællingen begynde – rigtig god fornøjelse !

Udgivet i Events | En kommentar