RUNGSTEDLUNDFONDEN

Karen Blixens ønske om at sikre Rungstedlunds fremtid efter hendes død resulterede i oprettelsen af Rungstedlundfonden. Hendes tre søskende skænkede deres part i ejendommen, og Karen Blixen sine forfatterindtægter. Dertil kom de ca. 80.000 kr., som fonden fik, da Karen Blixen i en radiotale opfordrede lytterne til at give en krone hver til fonden, så lunden kunne bevares som fuglereservat og være offentlig tilgængelig.

SELVEJENDE INSTITUTION
Karen Blixen Museet er en selvejende institution under Rungstedlundfonden. Fondens formål er “at bevare Rungstedlund som en selvejende institution, at opretholde et fuglereservat på ejendommen og anvende hovedbygningen til et kulturelt og videnskabeligt formål.” Fondens nuværende bestyrelse er:
Professor Jørn Lund (formand), Direktør Tore V. Dinesen (Karen Blixens nevø), civilingeniør og ornitologisk ekspert Bent Møllmann Jürgensen, arkitekt, MAA, Ph.D. Bente Lange, advokat Jesper Rothe, Ambassadør og adj. Professor Hans Henrik Bruun samt museumsdirektør Kjeld von Folsach

RUNGSTEDLUNDPRISEN
Rungstedlundfonden uddeler hvert år en pris, Rungstedlundprisen på 50.000 kr., til en person, der har indlagt sig fortjeneste, gerne inden for et felt, som interesserede Karen Blixen. Prisen er skænket af Hørsholm Kommune og blev uddelt første gang i 1991.

FØLGENDE PERSONER HAR MODTAGET PRISEN:
1991: Louisianas stifter Knud W. Jensen
1992: Digteren Jørgen Gustava Brandt
1993: Skuespilleren Meryl Streep
1994: K.B.s sekretær og litterære eksekutor Clara Selborn
1995: Grafikeren Palle Nielsen
1996: Zoologen, dr. phil. Arne Schiøtz
1997: Kgl. skuespiller Bodil Kjer
1998: Digteren Thorkild Bjørnvig
1999: Hovedkraften bag oprettelsen af Karen Blixen Museum i Nairobi, Tove Hussein
2000: Forfatteren til Blixikon, afdelingsbibliotekar Liselotte Henriksen
2001: Forfatteren Inger Christensen
2002: Den kinesiske oversætter Lin Hua
2003: Dr.phil. Aage Henriksen
2004: Ornitologen Jon Fjeldså
2005: Forfatteren Suzanne Brøgger 2006: Mag.art. Hans Edward Nørgaard Nielsen
2007: Forfatteren Judith Thurman
2008: Aage V. Jensens Fonde ved fondens formand Advokat Leif Skov
2009: Forfatteren Klaus Rifbjerg
2010: Bogforlægger Johannes Riis
2011: Bogforlægger Otto B. Lindhardt
2012: Filminstruktør Gabriel Axel
2013: Skuespiller og instruktør Karen-Lise Mynster
2014: Forfatterne Marianne Juhl og Marianne Wirenfeldt Asmussen

Pressemeddelelse
Rungstedlundprisen 2014 tildeles Marianne Juhl og Marianne Wirenfeldt Asmussen

Marianne Juhl og Marianne Wirenfeldt Asmussen har som redaktører af det store brevværk ”Karen Blixen i Afrika. En brevsamling 1914-31” ydet en betydelig indsats for den grundforskning, som i dag giver os yderligere og vægtigere indsigt i Karen Blixens år i Afrika.
Brevværket, der udkom i 2013, indeholder en helt ny tilgang til den store sum af breve, som Karen Blixen skrev og modtog under de umådeligt vigtige 17 år under Afrikas himmel.
Derudover giver brevudgaven os et nyt billede af den Karen Blixen, som finder meningen med sit liv i Afrika. Afrika-tiden er i højeste grad præget af det hårde, vedvarende arbejde med kaffefarmen. Blixen går ind i arbejdet, tror på farmen og investerer sin eksistens i dette arbejde.
Marianne Juhl er litteraturhistoriker, og har op gennem de seneste årtier skrevet om blandt andre Karen Blixen. Marianne Juhl er udover at være en meget aktiv forfatter, foredragsholder og litteraturanmelder generelt engageret i den gode formidling af dansk litteratur fra det 20. århundrede.
Marianne Wirenfeldt Asmussen er kunsthistoriker og var fra 1990 med til at sætte fornyet fokus på Blixen gennem åbningen af Karen Blixen Museet i 1991, hvor hun var direktør indtil 2009. Marianne Wirenfeldt Asmussen har derudover virket som litterær eksekutor for Rungstedlundfonden i en årrække, og er aktiv som rejseleder i Kenya.

”Hvis Du nogensinde kommer herud, hvad der var den største Glæde, jeg kunde tænke mig i Verden, vil Du ogsaa nok komme til at synes om det, og til at forstaa, at jeg paa en Maade her er blevet til det, som var Meningen med mig, og vistnok til mere, end I hjemme tror.” Karen Blixen i brev til moderen Ingeborg Dinesen. Dateret Ngong 23. januar 1922.

Hendes Majestæt Dronningen, som er protektor for Karen Blixen Museet, vil være til stede ved prisuddelingen.

Prisen, som er på 50.000 kr., er stillet til rådighed af Hørsholm Kommune og uddeles 10. april 2014 på Rungstedlund – så tæt som muligt på Karen Blixens fødselsdag den 17. april.

For yderligere oplysninger er I velkomne til at kontakte museumsdirektør Catherine Lefebvre på tlf. 45 57 10 57 eller e-mail: cl@blixen.dk