KAREN BLIXENS HJEM

Karen Blixens hjem er åbent for publikum. Hendes stuer står, som hun selv indrettede dem, og giver den besøgende et levende indtryk af forfatterens hjem. En del af stuernes antikke kakkelovne har oprindelig stået rundt omkring i landet på herregårde, som Karen Blixens slægtninge ejede.

I alle stuer står overdådige, friske blomsterdekorationer i den stil, Karen Blixen selv yndede.

Karen Blixens husholderske, Caroline Carlsen, blev boende i sin lejlighed i bygningen frem til sin død i 2003. Hun blev ansat i 1949 og flyttede ind sammen med sin lille søn, Niels. Lejligheden er i dag ombygget og indrettet til brev-udstilling og film-rum.

Museumsdirektør Catherine Lefebvre præsenterer museet på dansk i denne video:

SPISESTUEN

Ved spisebordet er der dækket op til otte personer med smukt porcelæn, sådan som Karen Blixen plejede at gøre det. Hun mente, at otte var det bedste antal, for så kunne alle deltage i samtalen omkring bordet. Spejle, kobbersamovarer og glimtende krystalglas skaber en forunderlig stemning i rummet.

KAMINSTUEN

Her sad Karen Blixen med sine gæster foran marmorkaminen. Det var også her, hun indtalte de populære radiocauserier i 1950’erne og gav nogle af sine TV-interviews. Ved modsatte væg står den rejsekiste fra Zanzibar, som hun fik foræret af sin somaliske hushovmester, Farah Aden. De håndbroderede, florlette gardiner er draperet ud over gulvet. Det fandt Karen Blixen på at gøre, da hun havde fået gardiner foræret fra en slægtnings herregård og ikke nænnede at klippe dem kortere.

EWALDS STUE

Stuens historie går helt tilbage til 1773, hvor bygningen tjente som kro. Den berømte danske digter, Johannes Ewald, sad og skrev her. Sidenhen skrev Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, sine bøger i stuen. Selv sad Karen Blixen og arbejdede ved samme skrivepult i sommerhalvåret. Om vinteren blev der for koldt, fordi stuen vender mod øst.

Karen Blixen var meget bevidst om stuens historie, og i 1960 indrettede hun den til Ewalds stue. Hun fik udlånt en buste af Johannes Ewald fra Statens Museum for Kunst, og den er fortsat placeret oven på faderens bøsseskab. Hendes bror Thomas Dinesens samling af afrikanske våben er ophængt på væggen bag skrivepulten. Til venstre for skrivepulten hænger Karen Blixens maleri af en udstoppet næsehornsfugl, som hun malede i Afrika.

DEN GRØNNE STUE

Karen Blixen gik meget op i farverne i sit hjem. Hun fik stuen malet i to forskellige grønne farver, idet hun ønskede at skabe samme stemning som på et hengemt gods i en roman af den russiske forfatter Anton Tjekhov. Stuen vender mod vest, og Karen Blixen brugte den som arbejdsværelse om vinteren. Hendes rejsegrammofon og skrivemaskine står her. Flere af møblerne har stået på den afrikanske farm, blandt andet Denys Finch Hattons yndlingsstol.

KØKKENET

Det var husholdersken Madam Carlsen, der regerede i det smukke, sarte lysegrønne køkken. Selv havde Karen Blixen ry for at være en strålende værtinde og for at sammensætte menuerne med stor omhu. I køkkenskabene vises porcdelæn og de glas, hun bragte med sig hjem fra Afrika. Hun kunne ikke skille sig af med dem, fordi så mange af hendes nære venners læber havde berørt dem.

X