KAREN BLIXENS FORFATTERHJEM
KAREN BLIXENS STUER

Karen Blixens private hjem er åbent for publikum. Det står stort set som Karen Blixen indrettede det, så man får et levende indtryk af forfatterens daglige omgivelser. Flere af møblerne har stået på den afrikanske farm, bl.a. Denys Finch Hattons yndlingsstol og den kiste, hun fik foræret af sin hushovmester Farah. En del af stuernes antikke brændeovne har oprindelig stået rundt omkring i landet på herregårde, som Karen Blixens slægtninge ejede.
I en mindre stue er indrettet et lille galleri med Karen Blixens billedkunst – afrikanske portrætmalerier, kultegninger fra hendes elevtid på Kunstakademiet samt nogle pasteller.

DAGLIGSTUEN

I den store dagligstue sad Karen Blixen i sin tid med sine gæster foran marmorkaminen, og det var også her, hun indtalte de populære radiocauserier i 1950’erne og gav nogle af sine TV-interviews. I alle stuer står friske blomsterbuketter i stil med dem, Karen Blixen selv dekorerede sit hjem med.

ARBEJDSVÆRELSET EWALDS STUE

I 1960 iscenesatte Karen Blixen sit arbejdsværelse, Ewalds stue, til en slags mindestue. Bag skrivepulten, som havde tilhørt hendes far, blev Thomas Dinesens samling af afrikanske våben ophængt, og fra Statens Museum for Kunst lånte hun den buste af digteren Johannes Ewald, der stadig står oven på Wilhelm Dinesens tidligere bøsseskab. I værelset hænger også Karen Blixens maleri af en udstoppet næsehornsfugl, som hun malede i Afrika. ”Jeg selv, som har den store ære at sidde og skrive i den stue, der efter traditionen er Ewalds stue i Rungsted Kro, jeg ved nok, hvordan en syd-ost, som holder ved i ugevis, kan pine ind ad alle sprækker og få kakkelovnen til at ryge.”
Fra Karen Blixen ”Tale ved mindefesten for Johannes Ewald i Rungstedlund have den 11. juli 1943 i Blixeniana 1982

DET NYRESTAUREREDE KAREN BLIXEN MUSEUM

Efter Blixens husbestyrerinde, Caroline Carlsens, død i 2003 blev det muligt at inddrage hendes lejlighed i museet. Den 18. maj 2004 indviedes det nyrestaurerede Karen Blixen Museum. Madam Carlsen, som hun blev kaldt, boede på Rungstedlund fra 1949. Museet har siden kunne præsentere følgende nye rum:
1. Fuglerum – hvor der vises skiftende udstillinger med temaer relateret til fugle.
2. Filmrum med præsentation af en Karen Blixen-film (12 minutter). Filmen, der er lavet af Laurits Munch-Petersen og Ivan Z. Sørensen, hedder:
Forestil dig – Karen Blixens forfatterskab.
Filmen skal ses som en dialog med museets eksisterende dokumentationsafdeling, og den giver en forfriskende ny og anderledes vinkel på Blixens værker.