TIDLIGERE AFHOLDTE ARRANGEMENTER

by

Søndag den 8. april kl. 14. Oplev vintereventyret ”Fra det gamle Danmark” på Rungstedlund.

”Oh, Herre,” tænkte: kongen, ”det er på tide, at jeg vender mig fra menneskene. Det er på tide, at jeg kaster alting fra mig, der står min sjæls velfærd og lykke i vejen. På den alene vil jeg fra nu af tænke. Jeg vil endnu en gang føle min sjæl løfte sig, som på vinger, og glæde mig med den.”

Karen Blixen udgiver i 1942 Vinter-eventyr, fortællinger som skildrer danske miljøer med en kærlighed til historiens bølgeslag og naturens skæbnesvangre tegn. Skuespiller Jens Frederik Sætter-Lassen læser vintereventyret “Fra det gamle Danmark” op på Rungstedlund.

”Fra det gamle Danmark” er fortællingen om den 27 årige Kong Erik Glipping, som føler sig udlevet i forhold til de fornøjelser og pligter, en konge kan dyrke. En fjern stjerne, Venus eller Mariastjernen, drager hans sind væk fra verden, indad og opad. Stemningerne skifter igennem fortællingen, som varsler. Stjernemørket vækker kongens inderste sindsfornemmelser, og han hører en frygtelig klarhed.

Køb billet her
Billetten dækker entré til museet kl. 11 – 16

Underfulde tegn

”I de gamle dage,” sagde han, ”da havde mange ting liv, som nu er livløse. De mosgroede, frønnede gamle stubbe i skoven og moserne kunne tale. Jeg selv har vel ikke hørt det, men der var en gammel elletrunte, der snorkede højt i søvne, da jeg gik forbi den på stien, en vinternat.”

Kongen opsøger sin gamle læremester, den gamle vender og troldkarl Grantze, som fortæller om gamle undere i naturens vækster. På grænsen mellem vand og land varsler skæbnen historiens videre gang.

Omvisning i park og fuglereservat

Vi vil lade publikum opleve den natur, der omgav og inspirerede Karen Blixen. Efter oplæsningen vil forstkandidat Peter Friis Møller vise rundt i fuglereservatet omkring Blixens hjem, som klæder sig i aprils nyligt udsprungne dragt.

Foto: Isa Jacob

Oplæsningen er generøst støttet af 15. Juni Fonden.

UDSOLGT. Søndag den 4. marts kl. 14.

Oplev vintereventyret ”Peter og Rosa” på Rungstedlund

”Drengen blev rød i sit lyse ansigt, da han så hende så tæt ved sig, han kom lige hen til hende og tog hende om håndledet, under det stumpede ærme.”

Karen Blixen udgiver i 1942 Vinter-eventyr, fortællinger som skildrer danske miljøer med en kærlighed til det dystre, ungdommeligt livsmodige og skæbnesvangre.

Skuespiller Sofie Gråbøl læser vintereventyret ”Peter og Rosa” op på Rungstedlund. Blixens fortælling skrildrer to unge, som vokser op i et livsfornægtende præstegårdsmiljø, længes efter eventyret til søs og drages mod hinanden i kærlighedens svangre og isnende livstag.

Køb billet her
Billetten dækker entré til museet kl. 11 – 16.

Naturens sjælepåvirkning

I ”Peter og Rosa” står træerne nøgne og isen er ved at bryde op. Naturens voldsomme kræfter fænger Karen Blixen, og dens omskiftelighed påvirker fortællingens karakterer, deres følelser og anelser.

”Til alle sider genlød den uophørlige hvisken af faldende vand, den voksede og blev til en sang. Verden levede op under den, ting drog ånde i mørket.”

Vinteromvisning i fuglereservatet

Vi vil lade publikum oplev den natur, der omgav og inspirerede Karen Blixen. Efter oplæsningen vil forstkandidat Peter Friis Møller vise rundt i fuglereservatet omkring Blixens hjem. Her står træarterne i silhuet, og de overvintrende fugle skutter sig, mens hasseltræet folder de allerførste blomster ud.

Blixens danske univers

Skuespillerne, som læser Vinter-eventyr op, er udvalgt af Blixen-connaisseur, instruktør og skuespiller Joen Bille. Oplæsningen foregår i Boganis-salen på loftet, hvortil der kun er adgang via trappe og der anvendes ikke mikrofon eller højtalere. Vi skal blot nyde skuespillerens stemme, som henfører os tilbage til 1800-tallets danske drama.

Oplæsningen er generøst støttet af 15. Juni Fonden.

PROGRAM
Kl. 14 – 15:30 Oplæsning
Kl. 15:30 – 16:30 Omvisning i park og fuglereservat

NB: Der er kun adgang til oplæsningen via trappe!
Mad og drikke bestilles særskilt i caféen: 45 76 48 56 eller personale@cafekarenblixen.dk

Portrætfoto af Sofie Gråbøl: fotograf Søren Kirkegård

 

Det Danske Akademi og Karen Blixen Museet har fornøjelsen at indbyde alle interesserede til en aften med nye danske forfattere. Vi skal møde debutanterne Andreas Pedersen, Liv Nimand Duvå samt Julie Mendel, hvis bøger har tilføjet dansk litteratur vigtige temaer og ideer.

Andreas Pedersens modtog i 2017 Blixenprisen som årets litterære talent for sine prosastykker og digte, Fryden. Han modtog også Munch-Christensens Kulturlegat, Debutantprisen, parallelt med Liv Nimand Duvås for hendes debutromanen, Vi er vel helte. Den sidste debutant vi skal møde denne aften er Julie Mendel, hvis digtsamling Relikvie fik fem hjerter i Politiken, der skrev: ”Debutant må gerne skrive mange flere lysende bøger.” Alle tre bøger har fået en meget fin modtagelse, og står som nogle af de mange stærke begyndelser, vi ser i den nye litteratur.

Liv Nimand Duvå, fotograf: Paula Nimand Duvå. Andreas Pedersen, fotograf Sofie Amalie Klougart. Julie Mendel, fotograf Sofie Amalie Klougart.

På debutantaftenen bliver der lejlighed til at høre tekststykker fra de tre debutbøger og deltage i en samtale med forfatterne. Professor Anne-Marie Mai fra Det Danske Akademi vil introducere, og museumsdirektør på Karen Blixen Museet Catherine Lefebvre byder velkommen.

Efter arrangementet bydes der på en forfriskning kl. 21.00

Arrangementet foregår på Karen Blixen Museet den 20. februar kl. 19:30-21. Billetter koster 100 kr. og kan købes på billetto.dk eller på museet.

Og om at Jeg. Er. Her. Nu

Oplev forfatter Søren Ulrik Thomsen, der vil fortælle om livet, døden, poesien og akademiet
Oplev en af Danmarks mest anerkendte og populære digtere Søren Ulrik Thomsen torsdag den 1. februar kl. 17 på Karen Blixen Museet. Her vil han læse op fra bogen En hårnål klemt inde bag panelet fra 2016. Bogen, der fik fremragende anmeldelser og længe lå på bestsellerlisten, viser hvilken fremragende essayist Søren Ulrik Thomsen også er.
Til arrangementet vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål og drøfte bogen med forfatteren, ligesom man kan selvfølgelig kan købe En hårnål klemt inde bag panelet og få den signeret.

Oplæsning og samtale på Karen Blixen Museet
Søren Ulrik Thomsen er født i 1956. Han debuterede i 1981 med digtsamlingen Cityslang. Han er med sine tre digtsamlinger fra 80’erne en del af det generationsskifte, hvor man gør op med 70’ernes jordnære tendenser og i stedet lader en mere billedlig stil tage over.
En hårnål klemt inde bag panelet udkom i 2016 og indeholder tekster, som genremæssigt går fra det essayistiske reflekterende til erindringshistorier og prosadigte. Det er dette værk, som Søren Ulrik Thomsen denne aften vil fokusere på. Bogen består af korte tekster om tiden, der både forsvinder bagud og flygter fremover. Teksterne er fulde af sansninger, stemninger og iagttagelser. Fra det essayistisk reflekterende til erindringshistorier og prosadigte. Fra det rå til det rørende. Et af bogens budskaber handler om ikke at lade fortiden stivne til klichéer. I stedet ligger der i værket en opfordring til at forholde sig kritisk til nutiden uden at miste håbet. Om at mistro alle, der længes efter den gamle verden, og frygte dem, der vil bygge en ny. Og om at Jeg. Er. Her. Nu, men jo også altid et andet sted.

Poesi og akademi
Til arrangementet vil Søren Ulrik Thomsen også komme lidt ind på Det Danske Akademi, som holder til på Karen Blixen Museet på Rungstedlund. Karen Blixen var selv i sin tid med til at skifte akademiet efter inspiration fra Svenska Akademien, der jo som bekendt uddeler Nobelprisen. Søren Ulrik Thomsen blev i 1995 medlem af Det Danske Akademi i, som han i dag også er sekretær for.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond og foregår på Karen Blixen Museet den 1. februar kl. 17. Billetter koster 100 kr. og kan købes på www.billetto.dk eller på museet.

JUL på Rungstedlund

”Hør! Kirkeklokken ringer
Til hellig Julefest
Den altid deiligt klinger
Ved Jul dog allerbedst”
– Karen Blixen, 1893

Karen Blixen var blot otte år gammel, da hun skrev juledigtet ”Julestemning”. Som voksen lagde hun vægt på, at juletræet blev dekoreret helt i sølv med en enkelt rød kugle. I decembermåned står juletræet atter i Karen Blixens stuer, så husets gæster kan glædes over de mange juletraditioner på Rungstedlund.

Julestemning i stuer og på loft
I Karen Blixens barndomshjem er der julestemning hele december måned. I Boganis-salen på loftet transformeres af Allan Thullesen fra designfirmaet Rosendahl, der fortæller at: ”Temaet for Rosendahls juleudstilling i Boganis-salen i år er Karen Blixen anno 2017. Udstillingen vil være bygget op omkring et drømmende, lyst juleunivers, hvor møbler fra Karen Blixens bolig indgår, og juletræet er pyntet, som baronessen havde elsket det; et neutralt træ, men med en lille overraskelse, børnene kan lede efter. Rosendahls julenyheder fra Karen Blixens Jul, designet af smykkedesigner Zarah Voigt og designer Ole Kortzau, vil pynte smukt i udstillingen, så man rammes af en følelse af eventyrlig jul. ”

Ponytrækture i den smukke park.
Fredag den 20. oktober fra kl. 14-16 er der mulighed for at nyde en herlig tur på hesteryg. Det foregår på folden i parken ved herregårdslunden (følg skiltene eller spørg i museumsbutikken). Pris 25 kr. for en lille tur og 50 kr. for en længere. Kontant eller via MobilePay. Ret til ændringer forbeholdes i tilfælde af megen regn.


Karen Blixens blomster fortolket af Maria Dubin er en ny smuk bog med halvtreds udvalgte tegninger og tekst ved kunstkritiker Mai Misfeldt.

Maria

Øvelse: ”Foretag en rejse til du kommer til en have. Gå ind i haven. Vælg den blomst, der i dag står tydeligt frem for dig. Skær blomsten af, bær den forsigtigt hjem. Betragt blomsten. Læg den væk. Tegn blomsten i én koncentreret bevægelse. Gentag denne øvelse regelmæssigt.”
Sådan forklarer Mai Misfeldt Maria Dubins metode, som hun sammenligner med Yoko Onos praksis i den lille gule bog ”Grapefruit.” Hver uge igennem et år kom Maria Dubin i Karen Blixen Museets skærehave og udvalgte en blomst, som netop den dag talte til hende. Blomsten studerede hun nøje og tog med sig hjem, hvorefter hun tegnede den med en særlig lysægte sort tusch i koncentreret nærvær. Når Maria Dubin tegnede selve blomsten, så hun ikke længere på den. Transformationen var allerede i gang. Resultatet er blevet til overdimensionerede, sanselige og naivistiske blomstertegninger, som hver repræsenterer en voldsom energiudladning.

Skønhed gør verden bedre
Karen Blixens forhold til blomster var ukonventionelt. I sine blomsterbuketter blandede hun traditionelle blomster med mere utraditionelle, som f.eks. kålhoved og mælkebøtter. Hver gang Blixen arrangerede buketter, var det som var hun i gang med et maleri, hvor farver og kompositioner skulle være på plads. For billedkunstneren Maria Dubin gør skønhed verden bedre.

Bogen Karen Blixens blomster fortolket af Maria Dubin er trykt i et begrænset oplag i henholdsvis en dansk udgave indbundet i orange lærred og en engelsk udgave (Karen Blixen´s Flower´s – Interpreted by Maria Dubin) i grønt lærred. Bogen udkommer torsdag den 29. juni med reception på Karen Blixen museet mellem kl. 15-17. Karen Blixens blomster fortolket af Maria Dubin er udgivet af Karen Blixen Museet med støtte fra Frimodt-Heineke Fonden og er trykt på forlaget Officin, der har lagt stor omhu ned i selv de mindste detaljer.

Kom med på temaomvisning søndag den 5. november kl. 14 med omviser John Christensen, som har boet i Kenya i mange år. Den 14. januar 1914
ankom Karen Dinesen for første gang til Kenya. Dagen efter blev hun gift med sin svenske halvfætter baron Bror von Blixen-Finecke,
hvorefter hun blev baronesse Karen Blixen. Efter togrejsen fra Mombasa til Nairobi ankom de til deres hjem på den afrikanske højslette, hvor Karen Blixen første gang stiftede bekendtskab med det afrikanske folk. På omvisningen følger vi Karen Blixens liv i de 17 år som kaffeplantagebestyrer, og vi hører om de mange oplevelser, som fik så stor betydning for hendes senere liv: Mødet med Denys, den store Ngoma middag til ære for prinsen af Wales, den store høvding over kikuyuerne i Kenya Kinanyui og flyveturene over den afrikanske savanne, og så til sidst den smertefulde afsked med hendes elskede folk og det smukke land. Billetter 100 kr. inkl. entré, kan købes på billetto eller i museumsbutikken.

VILLADS FRA VALBY

Oplæsninger af Villads fra Valby historier ved forfatter Anne Sofie Hammer.

Anne Sofie Hammer fortæller om Villads fra Valby – hvordan hun fik idéen, og hvordan det blev til en hel serie. Bagefter læser hun højt fra “Villads fra Valby” og “Villads fra Valbys uhyggelige halloween”. Det bliver ikke uhyggeligt, men tværtimod virkelig hyggeligt, og der vil både være tid til at stille spørgsmål og få signeret sine Villads-bøger.
Arrangementet foregår i efterårsferien onsdag den 18. oktober kl. 14. Billetter: 25 kr. børn, voksne 100 kr. inkl. entré kan købes på børn, voksne 100 kr. inkl. entré på billetto.dk eller i museumsbutikken.

MINDEORD TORE DINESEN

Tore V. Dinesen, major, adjudant, pilot, tidl. formand for Rungstedlundfonden, Charlottenlund, 84 år.

Direktør for Karen Blixen Museet, Catherine Lefebvre, og konstitueret formand for Rungstedlundfonden, advokat Jesper Rothe skriver mindeord:

Med stor sorg har Rungstedlundfonden og Karen Blixen Museet modtaget meddelelsen om Tore Vilhelm Dinesens bortgang den 17. august 2017.
Tore Dinesen var søn af Thomas Dinesen, Karen Blixens broder og fortrolige; engagementet i Blixens forfatterskab og i Rungstedlund videreførte Tore Dinesen efter sin fader.
Fra 1968 virkede Tore Dinesen som formand for Rungstedlundfonden, en post han varetog igennem 45 år frem til 2013, hvorefter han fortsatte som et meget engageret medlem helt frem til sin død. Med utrætteligt engagement blev Tore Dinesen en gennemgående skikkelse, først som vigtigt tidsvidne til den sene epoke i Karen Blixens liv, dernæst som indfølende primus motor i videreførelsen af Rungstedlund som litteraturmuseum og fristed for alle med adgang for offentligheden fra 1991.
Karen Blixen Museet, som i fjor kunne markere sit 25-års jubilæum, blev et af Tore Dinesens livsværker. Tore Dinesen var en hyppig og trofast deltager, når Karen Blixen Museet indbød til litterære aftener, udstillingsåbninger, Rungstedlundprisuddeling og filmoptagelser, eller når pressen kaldte på ham for at lytte til de mange interessante historier, han erindrede fra sin ungdom i selskab med sin berømte tante; altid var han veloplagt, åben og til stadighed i dialog med husets gæster. Tore Dinesen var, som sin tante, en fremragende fortæller.
Derudover var Tore Dinesen med sit varme og imødekommende væsen en verdensmand, som med en intuitiv forståelse for sine medmennesker favnede alle, han kom i berøring med, og denne egenskab – blandt mange andre – gjorde ham elsket og respekteret i vide kredse.
Af uddannelse var Tore V. Dinesen major med en aktiv karriere som jagerpilot. Herefter blev han adjudant for Tronfølgeren og senere for Prins Henrik, og det var ham en meget stor glæde, at H.M. Dronningen senere skulle blive Karen Blixen Museets protektor.
I en moden alder begyndte Tore Dinesen at læse litteraturvidenskab på Københavns Universitet; dette ønske om fordybelse og indsigt i litteraturen var kendetegnende for Tore Dinesens engagement.

Rungstedlundfonden og alle på Karen Blixen Museet vil savne Tore Dinesen, hans venlige sind, hans engagement og hans helt særlige indsigt i historiens kerne: Karen Blixen. Vore tanker går til hans hustru, Betty Dinesen, og til familien.
Æret være Tore Dinesens minde.

Beryl Markham voksede op på en farm i det nuværende Kenya med en uhørt grad af frihed. Hun gik barfodet på jagt med unge nandier, havde en zebra som kæledyr og heste som venner. Hun opdagede tidligt magien ved at flyve, og fra sin lille Avian-maskine spottede hun elefanter for storvildtjægeren Bror Blixen. Hun er verdensberømt for at flyve alene over Atlanten i 1936, havde et gådefuldt og glamourøst liv med mange elskere, bl.a. Denys Finch Hatton.

Kom og hør om Med Natten mod Vest, der er Beryl Markhams fascinerende historie om sit liv i kolonitidens Afrika. Det foregår i en samtale mellem Charlotte Jørgensen, der har udgivet bogen, og Anita Frank Goth, der har skrevet efterskrift til den.

Anita Frank Goth, cand.mag., journalist, oversætter og redaktør. Tidl. underviser i litteratur, redaktør på KVINFO og KVINFOs projektleder på Nordisk Kvindelitteraturhistorie i samarbejde med professor Anne-Marie Mai, SDU. Medredaktør af den feministiske antologi Nu er det nok. Så er det sagt og bidragyder til Elitefeministerne.

Charlotte Jørgensen, ph.d., og tidligere forlægger på C&K Forlag.

Billetter til arrangementet som foregår på Karen Blixen Museet torsdag den 28. september kl. 17:00 koster 75 kr. inkl. entré til museet og kan købes på billetto

Kom med på en tur rundt i Karen Blixens billedskabende univers, når omviser og mag. art i kunsthistorie Louise Estrup tager publikum med rundt på Karen Blixen Museet og giver et indblik i forfatterens helt særlige blik for detaljen – både i sit maleri og i sit forfatterskab.
Karen Blixen troede som helt ung, at hun skulle være billedskunstner, og gik på kunstakademiets forskole for kvinder. På omvisningen kommer publikum omkring Blixens tegninger og malerier i galleriet, inden Louise Estrup bevæger sig videre til forfatterskabet, hvor Karen Blixen formår at beskrive et landskab, som det ville tage sig ud for en maler bag sit staffeli. Temaomvisning søndag den 1. oktober kl. 14. Billetter på billetto. Og hvorfor ikke kombinere omvisningen med Café Karen Blixens skønne søndagsbrunch.
Foredrag med lektor Charlotte Engberg

KAREN BLIXENS KØBENHAVN
engberg_charlotte_1000[1]

Karen Blixens København

I flere af Blixens fortællinger danner København, helt eller delvis, scene for det fortalte. Foredraget vil give eksempler på, hvilken rolle byen indtager i disse fortællinger.
Karen Blixens fortællinger “Ib og Adelaide”, “Samtale om natten i København”, “Det drømmende barn”, og “Et familieselskab i Helsingør” vil bl.a. blive inddraget. Lektor på RUC Charlotte Engberg har beskæftiget sig indgående med Karen Blixen, hvis forfatterskab hun har udgivet en lang række bøger og artikler om.

Arrangementet foregår på Karen Blixen Museet, torsdag den 14.9. dem er en del af Goldendays festival København 850. Billetter kan købes på billetto.dk


Naturens og havens dag på Rungstedlund.
Søndag den 10. september kl. 14.30.


Rungstedlunds naturkonsulent Peter Friis Møller viser rundt i parken – Karen Blixens fuglereservat – og fortæller om naturen og arbejdet med at pleje og sikre herlighederne.
Mødested: gårdspladsen på Rungstedlund kl. 14.30. Varighed ca. 1½ time. Arrangementet er gratis. Man møder bare op!

OMVISNING I PARK OG HAVE I  forbindelse med Hørsholm Kommunes Kulturdag den 19. august kl. 14:00 viser forstkandidat Peter Friis Møller rundt i fuglereservatet på Rungstedlund. Mødested: Gårdspladsen på Runstedlund. Efterfølgende viser museets blomsterdekoratør Helen Olsen rundt i skærehaven kl. 15:15. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig, man møder bare op. Husk tøj og fodtøj efter vejret.

PageLines-Havefoto.jpg

NATURENS OG HAVENS DAG PÅ RUNGSTEDLUND

kurt-rodahl-hoppes-billeder-003

Søndag den 10. september kl. 14:30 viser Rungstedlunds naturkonsulent Peter Friis Møller rundt i parken – Karen Blixens fuglereservat – og fortæller om naturen og arbejdet med at pleje og sikre herlighederne. Mødested: Gårdspladsen på Runstedlund. Varighed 1 1/2 time. Det  er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig, man møder bare op. Husk tøj og fodtøj efter vejret.

 

ȟ|‘kalender 013

Søndag den 5. marts kl. 14. På denne omvisning vil mag.art i kunsthistorie Louise Estrup fokusere på Karen Blixens billedskabende univers, hvor Karen Blixen havde et helt særligt blik for detaljen. Karen Blixen troede som helt ung, at hun skulle være billedkunstner og gik på kunstakademiets forskole for kvinder. På omvisningen ser vi på Karen Blixens tegninger og malerier i galleriet, inden vi bevæger os videre til forfatterskabe, hvor Karen Blixen f.eks. formår at beskrive et landskab, sådan som en det ville sig ud for en maler, der står bag sit staffeli:

“Den vidtstrakte, bølgende danske egn var blikstille og sval, forunderlig lysvaagen i den tidlige morgentime, inden solopgang. Der var ikke en sky på den perleblege himmel, ikke en skygge langs de dæmrende højdedrag, skove og marker. Tågen var ved at lette fra lavninger og dale, luften var kølig, græs og løv drivvåde af dug. Uset af menneskers øjne, og uforstyrret af deres færden, hvilede landet i sig selv, og åndede et liv uden for tiden, som menneskers sprog ikke har ord for.”

Karen Blixen “Sorg-Agre” fra Vinter-eventyr.

Billetter kan købes på billetto: https://billetto.dk/events/temaomvisning-blixens-malede-fortaellinger

Billetten til omvisningen giver samtidig adgang til museet denne dag, der er åbent fra kl. 11-16.

 

UDSOLGT! I anledning af reformationsåret stiller vi skarpt på Karen Blixens tro og livsfilosofi. Blixens forhold til tro er et endnu uafsluttet kapitel, som vi på kurset vil undersøge nærmere. Generelt havde Karen Blixen en uvilje mod at blive kaldt kristen, alligevel valgte hun at blive begravet af en præst og sagde få år før sin død til en journalist: ”Jeg kan ikke forklare det, jeg kan ikke definere det, men jeg tror på Gud.” Gud er også i høj grad til stede i Blixens værker, idet menneskets skæbne her er en del af en større fortælling med det guddommelige som overordnet styrende princip. På kurset ser vi både på kristendom, livsfilosofi og Karen Blixens faders tro på det store i livet.

TommyOgTanneMedRes
Kurset ledes af museumsdirektør Catherine Lefebvre og museumsinspektør Anne Sofie Tiedemann Dal
Gæsteforelæsere:
Jørgen Stormgaard, Tom Buk-Swienty, Mads Bunch og Elisabeth Dons Christensen
Kurset afholdes på Karen Blixen Museet, Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst. Tlf. 45 57 10 57. www.blixen.dk
Den 27.-29. juni 2017 hver dag kl. 10.00-15.00. Pris 1.350 kr. inkl. frokost, kaffe og kage hver dag samt udflugt med privat bus.

Det fulde program kan læses her: Sommerkursus 2017
Tilmelding på billetto.dk på https://billetto.dk/events/sommerkursus-2017

 

Syv fantastiske fortællinger – Solbjørg Højfeldt

Solbj¿rg H¿jfeldt

Søndag 4. juni kl. 10.30-15.30. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Syvende arrangement byder på Solbjørg Højfeldts fortolkning af ‘Syndfloden over Norderney’, hvor oversvømmelsens tunge vande stiger, mens den falske kardinal filosoferer sammen med adelsfruens formørkede og syndige forstand.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Solbjørg Højfeldt fortolker ‘Syndfloden over Norderney’, hvor adelshovne frøkner søger ly på et synkende høloft med døden i baghånden. Den heltemodige kardinal og den skamfyldte bachelor følger med frøknerne. Fantasten favner vidt i sin umættelige sirenekunst, kardinalen finder himlen for borgerlig og skønheden sættes fri, men maskerne må falde og til sidst er der kun tilbage at grine af djævlen.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Der er indlagt kaffepause og frokostpause. Ristet Rug gæster Rungstedlund og serverer lune lækre håndmadder på nyristet økologisk rugbrød, muffins og vin. I behøves ikke at bestille frokost, der er nok til alle.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Tine Harden

Syv fantastiske fortællinger – Olaf Johannessen

Skuespilelr Olaf Johannessen spiller hovedrollen i Grønnegårdsteatrets "Jeppe på Bjerget", som har premiere 24. juni.

Søndag 28. maj kl. 10.30-15.15. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Sjette arrangement byder på Olaf Johannessens fortolkning af Karen Blixens ‘Vejene omkring Pisa’, hvor den tungsindige adelsmand bliver lykkeligt årvågen, idet han indfanges af dramatiske familieskandaler, dueller og pikante afsløringer.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Olaf Johannessen fortolker ‘Vejene omkring Pisa’, hvor den rejsende adelsmand inddrages i dramatiske uheld, forvekslinger og afsløringer. Pisa i 1821 omringes af løbske heste, dionysiske prinser med manglende potens, brudte jomfrubånd og dødelige fornærmelser indtil forsynet sejrer og skæbnen bærer én hjem.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Der er indlagt kaffepause og frokostpause. Rebel Food gæster Rungstedlund og serverer lune lækre håndmadder på nyristet økologisk rugbrød, muffins og vin, alt sammen i bionedbrydeligt emballage. I behøves ikke at bestille frokost, der er nok til alle.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix

Syv fantastiske fortællinger – Karen-Lise Mynster

Karen-Lise Mynster / NBT 3/2009
Søndag 21. maj kl. 10.30-14.30. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Femte arrangement byder på Karen-Lise Mynsters fortolkning af Karen Blixens ‘Aben’, hvor den skandaleramte soldat går på frierfærd, rammes af raseriets ekstase, synker i martyriets malstrøm og må le af skæbnens omvendte komik.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Karen-Lise Mynster fortolker ‘Aben’, hvor den unge skandaleramte Boris besøger sin tante, priorinden på Seven-Kloster. Som en feltherre blandt gådefulde magter sender hun ham på friergang til den stolte og stærke Athene, som har levet ganske afskåret fra verden. Med beundring for hendes skelet ender han i rasende kærlighed for blot at opleve skæbnens metamorfose.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Der er indlagt kaffepause og frokostpause. Ristet Rug gæster Rungstedlund og serverer lune lækre håndmadder på nyristet økologisk rugbrød, muffins og vin, alt sammen i bionedbrydeligt emballage. I behøves ikke at bestille frokost, der er nok til alle.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Miklos Szabo

 

Syv fantastiske fortællinger – Danica Curcic

Danica www

Søndag 30. april kl. 10.30-15.00. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Andet arrangement byder på Danica Curcics fortolkning af Karen Blixens ‘Digteren’, hvor den gamle justitsråd orkestrerer den unge digters ulykkelige kærlighed, poesien fremklækkes og voldsomme drømme leder til udåd.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet
Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Danica Curcic fortolker ‘Digteren’, hvor den verdensberejste justitsråd Mathiesen begærer poesiens historiske udødelighed. Justitsråden fører derfor oldtidsdigternes efterkommer, den unge Anders, mod den fuldendte ulykkelige kærlighed. Hirschholm i sin romantiske epoke springer ud i forårets kådhed, hvor de forelskede unge skilles for atter at forenes i ulykke.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Oplæsningen af ‘Digteren’ efterfølges af en rundvisning i parken ved forstkandidat Peter Friis Møller fra kl. 15.30 til 16.30.

Der er indlagt kaffepauser og frokostpause, hvor der kan købes kaffe, vin og en delikat fransk frokostanretning serveret af l’Éducation Nationale til 100 kr. I behøves ikke at bestille, der er lavet frokostbakker til alle de, som har købt billet.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Aleksandar K

Syv fantastiske fortællinger – Birgitte Hjort Sørensen

Birgitte Hjort Sørensen, skuespiller. Har medvirket i en række teaterstykker, film. Aktuel i rollen som journalist i DRs dramaserie "Borgen".

Søndag 14. maj kl. 10.30 – 14.30. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Fjerde arrangement byder på Birgitte Hjort Sørensens fortolkning af Karen Blixens ‘Et familieselskab i Helsingør’, hvor den afdøde søhelt gæster sine ugifte søstre i en sælsom fortælling om søslag, gravrust og åndelige kurtisaner.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Birgitte Hjort Sørensen fortolker ‘Et familieselskab i Helsingør’, hvor den afdøde broder besøger sine aldrende søstre fra helvede. Som ung førte han kaperskib heltedådigt og hævntørstigt mod englænderne, men forsvandt på sin bryllupsdag for blot at gifte sig fem gange. Nu gæster han søstrene tæt ved kobberhængte Kronborg for at fortælle om sin store kærlighed til et dristigt og ædelt skib, for eventyret vejer højere end nogen anden realitet.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Der er indlagt kaffepauser og frokostpause. Der kan købes kaffe og frokost hos Rebel Food ved teltet. I behøves ikke at bestille frokost, der er nok til alle.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Les Kaner/BAM/Scanpix

Syv fantastiske fortællinger – Ellen Hillingsø

Ellen Hillingsø Foto Robin Skjoldborg

UDSOLGT. Søndag 23. april kl. 11 – 13:30. Karen Blixens Syv fantastiske fortællinger bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Første arrangement byder på Ellen Hillingsøs fortolkning af Karen Blixens ”Den gamle vandrende ridder” fyldt med forførende ungdom, sødmefyldt kærlighedsrus, gift, hjertevé og aldrende livsvisdom.

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet
Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da Seven Gothic Tales blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens Syv fantastiske fortællinger op på Rungstedlund syv søndage i træk. Ellen Hillingsø fortolker ”Den gamle vandrende ridder,” hvor den ældre fribårne Baron von Brachel bringer sin ungdom til live. Særligt en nat med den skønneste unge pige, som forvirrende får ham til at drømme. Paris 1874 folder sig ud erotisk, forførende illusorisk og regnvejrstung.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Oplæsningen af ”Den gamle vandrende ridder” efterfølges af en rundvisning i parken ved forstkandidat Peter Friis Møller fra kl. 14:00 – 15:00.

Der er indlagt en frokostpause, hvor der kan købes kaffe, vin og en delikat fransk frokostanretning serveret af l’Éducation Nationale til 100 kr. I behøves ikke at bestille, der er lavet frokostbakker til alle de, som har købt billet.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Robin Skjoldborg

Syv fantastiske fortællinger – Joen Bille

Joen Bille portræt

Søndag 7. maj kl. 10.30-15.15. Karen Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ bliver læst op på Rungstedlund syv søndage i træk. Tredje arrangement byder på Joen Billes fortolkning af ‘Drømmerne’, hvor fortællingerne spindes en trolddomsnat på vej til Zanzibar. De unge drømmere jagter indædt den elskede kvinde, som har solgt sin skygge til djævlen.

 

Pluspris 125 kr. Pris uden abonnement 200 kr. Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Køb billet her

Karen Blixen fik sit internationale gennembrud i 1934, da ‘Seven Gothic Tales’ blev udsendt i USA. Disse raffinerede noveller om skæbne, mandigt og kvindeligt, livet og kunsten vakte betydelig opsigt ved udgivelsen, og fascinationskraften i de syv historier har holdt sig lige siden. Karen Blixen lod sine fortællinger udspille sig i en brydningstid mellem enevælde og borgerskab i midten af det 19. århundrede: “Jeg flyttede mine Tales hundrede år tilbage i en rigtig romantisk tid, hvor mennesker og forhold var anderledes end nu. Først dermed blev jeg fuldkommen fri.”

Karen Blixen Museet har inviteret syv fantastiske skuespillere til hver især at læse en af Blixens ‘Syv fantastiske fortællinger’ op på Rungstedlund syv søndage i træk. Joen Bille fortolker ‘Drømmerne’, hvor ulykke og lykke bliver hinanden lig, når livets roller udskiftes og passionen for operaens skønhed forfærdes over kødelig kærlighed. Fortællinger om attrå, uskyld, ulykker og dårskab så uendelig som havet flettes på drømmende vis ind i hinanden for at kulminere dramatisk og dødeligt.

Blixens fortællinger rummer mange naturskønne beskrivelser. Karen Blixen elskede naturen, særligt Rungstedlund. Med et kyndigt billedkunstnerisk blik beskriver hun landskaber, hvor fortællingernes stemninger toner frem og lagres med betydning. Derfor vil hendes fortællinger blive læst op i Blixens egen have med udsigt til de høje kastanjetræer, søens siv og de svaler som vanligt flyver forbi. Udsigten, naturens duft og lyde vil blive del af fortællingerne, når publikum sidder i haven i et smukt hvidt telt med udkig til kastanjerne. Teltet opvarmes, når forårets lune mindskes og åbnes yderligere op, når sommervarmen trænger sig på.

Der er indlagt kaffepauser og frokostpause, hvor der kan købes kaffe, vin og en delikat fransk frokostanretning serveret af l’Éducation Nationale til 100 kr.I behøves ikke at bestille, der er lavet frokostbakker til alle de, som har købt billet.

De syv oplæsninger er støttet af 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Dagmar & Leon Levin’s samt C.A Levin’s Fond og Toyota-Fonden.

Foto: Hasse Ferrold

Rungstedlundprisen 2017 tildeles forfatter og dr. phil. Niels Barfoed

Marianne Grøndahl 2005Foto af Niels Barfoed, fotograf Marianne Grøndahl, 2005,

Niels Barfoed har gennem sin karriere beskæftiget sig indgående med dansk og udenlandsk litteratur. Som forfatter, kritiker og lyriker har Niels Barfoed markeret sig som en stemme i samtiden, lige siden han blev mag.art. i litteraturhistorie i 1965. I 1978 blev Barfoed dr.phil. på en afhandling om Don Juan i dansk guldalder.

Niels Barfoed skrev i 2013 den meget roste biografi Benedicte, som fortæller historien om det litterære miljø i 1950’ernes Danmark med udgangspunkt i kvinden Benedicte og hendes skæbne. Gennem denne fortælling udfolder Barfoed sin indsigt og sit kendskab til denne tid, og beskriver hermed også det litterære liv på Rungstedlund hos Karen Blixen. Niels Barfoed mødte som ung mand alle de store forfattere af den tid, færdedes i det litterære miljø, tog møderne til sig og kunne mange år senere udgive denne vigtige bog om en kvindeskæbne. Pludselig får Benedicte en stemme og en plads som dybt impliceret tidsvidne.

I anerkendelse af Niels Barfoeds lange virke for dansk litteratur tildeles han dette års Rungstedlundpris.

Professor Nils Gunder Hansen motiverer prisen ved prisuddelingen.

Hendes Majestæt Dronningen, som er protektor for Karen Blixen Museet, vil være til stede ved prisuddelingen.

Prisen, som er på 50.000 kr., er stillet til rådighed af Hørsholm Kommune og uddeles 4. april

 

img_0395

A supermodel´s guide to Copenhagen obviously must include Karen Blixen´s home in Denmark – Rungstedlund. CNN Style visited Rungstedlund with the Danish model Freja Beha Erichsen, known for her androgynous look and for being one of the muses of Karl Lagerfeld. She explores both the garden, the living rooms and the literature of Blixen…

Watch the clip here